DECORACIÓ
La il·luminació que reforça els espais interiors
February 8, 2024

Crear ambient i comoditat amb la llum

Dins del que engloba tot el món del disseny interior, la il·luminació va més enllà de la funció de proporcionar llum a un espai. Dit d'una altra manera, la il·luminació es converteix en una eina important per donar forma i transformar l'interior de les nostres llars i espais de feina. En aquest blog ens centrarem en la importància que té la il·luminació, explicant com la seva posició estratègica pot reforçar els espais interiors, fent que hi hagi una visió més atractiva de l'espai i un ambient de comoditat o funcionalitat.

Les llums i les ombres:

Com hem comentat anteriorment, la il·luminació no només es tracta de donar llum abundant a un espai, un joc de llums i ombres prudentment seleccionades pot fer ressaltar elements específics i crear profunditat. Hi ha llums indirectes, com per exemple les làmpades a peu dret, que la seva finalitat és il·luminar llum cap al sostre. Aquestes làmpades poden donar una sensació d'un espai més alt, mentre que les llums penjades, com per exemple, la sobre la taula del menjador, pot definir una àrea específica i crear una sensació d'intimitat. La intenció és equilibrar les llums per evitar les ombres molt fortes i al mateix temps ressaltar les característiques importants de l'espai.

Les temperatures i els colors de la llum:

La temperatura que es mostra en el color de la llum és molt important a l'hora de crear una situació específica, és a dir, les llums amb temperatures d'un color més càlid, poden generar un ambient acollidor i relaxat, ideal per espai de descans o com a la sala d'estar i dormitoris. Per altra banda, les llums més fredes, amb tons de color blau i blancs són perfectes per zones d'estudi o de treball on es busca la concentració i claredat. En el nostre estudi som partidaris d’una sola tonalitat en tot l’habitatge o estança.  Cada vegada més, els espais son més oberts i diàfans i això fa que sigui complicat posar més d’una temperatura de llum. Per exemple una cuina, seria més òptim més clara ja que hi ha la zona de treball per preparar i manipular els aliments, però si és una cuina oberta cuina i menjador, llavors el menjador la veuríem massa blanca. Per tant en aquest cas aconsellarem posar-la més càlida a tot arreu.  La temperatura de color és molt important i sempre s’ha de seguir un discurs igual en totes les estances. També és una qüestió de gust personal, ja que tenim clients que se senten més còmodes amb poca llum i càlid i d’altres prefereixen molta llum i blanca)

Il·luminació intel·ligent:

Avui en dia, la tecnologia pot fer que la il·luminació evolucioni més enllà d'un interruptor per obrir i apagar la llum. Existeixen sistemes d'il·luminació que permeten personalitzar la llum del teu espai, tant ajustar la intensitat de la llum com el color. Aquests sistemes també permeten programar canvis de llum a mesura que va passant el dia. A part de mantenir un control sobre la il·luminació, també et permet reduir els costos energètics, ja que et permet la programació d'horaris específics i de gestió remota.

La il·luminació funcional més enllà de l'estètica

L'estètica de la llum és important, però la il·luminació funcional és l'objectiu principal. En entorns de treball, com per exemple, àrees d'estudi, la il·luminació ha de ser estratègica per millorar la productivitat i reduir el cansament visual al llarg de les hores. Les llums poden ser làmpades d'escriptori que s'ajustin o moderin la intensitat o to de llum, les llums direccionals i una distribució regulada de la llum en tota l'habitació són elements molts importants per crear un entorn de concentració.

La il·luminació artística

La il·luminació també pot adoptar una forma artística. El fet de destacar elements específics com per exemple obres d'art, escultures o detalls arquitectònics. Aquesta il·luminació es diu paisatgística i el que fa és crear un enfocament visual que va més enllà de la funció que té la llum. D'aquesta manera es pot transformar un espai comú en un espai dinàmic.

La il·luminació no només serveix per il·luminar els espais, sinó que també dona forma i caràcter als espais que volem.. Des d'ambients acollidors fins a un espai que ajuda a millorar la productivitat. És una eina que cal tenir en compte a l'hora de fer el disseny interior d'un espai.

Miriam Fàbrega
CONTACTE
(+34) 623 17 17 44
Plaça Clarà, 2
217800 Olot, Girona
hola@lamimetica.cat
SOCIAL